fbpx

Vad är den nya “normala” arbetsplatsen?

2020 har inneburit allt annat än ”business as usual”. Så hur ser det nya ”normala” kontoret ut, nu när alla börjar återvända till sina arbeten? Emma Johansson reder ut begreppen.

I Sverige har vi inte tvingats hålla oss hemma från kontoret under senvintern och våren. Dock har det visat sig att många företag aktivt uppmanat sina anställda att arbeta hemifrån.

När nu världen runt om oss så sakta lyfter sina restriktioner, börjar vi själva också ta oss tillbaka ut i samhället och åter till kontoret.

Äntligen träffas vi … eller?

Den kollektiva samlingsplats som kontoret är står nu inför ett större eller mindre förändringsarbete där mycket kommer att handla om hygien och hur vi ska samverka med en minimerad risk för smittspridning. Samtidigt ska våra verksamheter fungera praktiskt och effektivt.

Döden för öppna kontorslandskap?

Under de senaste månaderna har vi sett följande tendenser:

1. I en värld där det öppna kontorslandskapet varit mantrat för samvaro, närhet, inkludering och inte minst effektivitet i användandet av dyr golvyta, ser vi nu ett behov att bygga in, avgränsa, skärma av och styra hur vi rör oss i förhållande till varandra.

2. Är det något som Coronavirusets framfart visat, så är det att det faktiskt går att arbeta på distans. Trots att vi då och då behöver vara på kontoret och att det faktiskt är trevligt att vara en del av ett sammanhang, så har det visat sig att det inte alltid är nödvändigt att alla är på kontoret varje dag.

3. Genom att schemalägga medarbetares närvaro i lokalerna går det att med bibehållen kontorsyta skapa tillräcklig fysisk distans, där det dels går att röra sig på säkra avstånd, och dels ordna säkra och ergonomiska arbetsplatser. Det senare har visat sig vara en bristvara i det hastigt påkomna tvånget att jobba hemma.

4. Vi kommer alla att behöva tänka på vår hygien, vilka ytor vi berör, hur vi delar våra gemensamma utrymmen. Utmaningen ligger i att skapa en översikt, se över och skapa vägledning som är enkelt att följa.

Behovet av distansarbete

Likafullt finns det ett ökat behov av att kunna genomföra sin arbetsdag på distans. Oftast är det då hemmets lugna vrå som gäller. Men finns just den vrån där? Vad kan du göra för att skapa bästa möjliga förutsättningar för dina medarbetares arbetsplats i hemmet?

På escandi har vi sett en ökad försäljning av våra ergonomiska kontorsmöbler de senaste månaderna. Leveranserna går alltsom oftast direkt till privata adresser, där många timmar som hösäckar i hörnsoffan satt sina spår i kroppshållning och ryggont.

De senaste månaderna har också inneburit en förändring i hur vi på escandi själva arbetar. Med vår nya tjänst escandistans, har vi både effektivt och förvånansvärt snabbt – och dessutom helt onlinebaserat – kunnat hjälpa kunder med att skapa funktionella miljöer. Efterfrågan är stor kring att ordna proffsiga och representativa miljöer när trycket ökat på till exempel videomöten.

‘The 6 Feet Office’

Det multinationella fastighetsbolaget Cushman & Wakefield har sjösatt ett koncept som de kallar för ‘The 6 Feet Office’ på sitt Amsterdamkontor. Hör Jeroen Lokerse, VD, berätta mer om konceptet nedan.

Genom att implementera en möblering som manar till distans och hygien och genom att använda grafiska element, skyltning och “vänliga varningar”, har man skapat en arbetsmiljö som i sin grund bygger på att alla får en tydlig indikation på vad som är ett säkert avstånd. Det blir enkelt för medarbetarna att röra sig enligt fastställda regler. Allt för att minimera smittorisk och osäkerhet.


Escandi utformar ditt ‘tvåmeterskontor’

Vi på escandi låter oss ödmjukt inspireras av detta innovativa initiativ, tillåter oss själva att runda upp siffran lite till jämna meter och kallar tanken för ‘tvåmeterskontoret’.

Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig med att skapa en egen version av tvåmeterskontoret? Med våra över 15 års erfarenhet kring att projektera, planera, utforma och inreda kontorslokaler, hittar vi lösningar på de mest intrikata utmaningar en yta eller en lokal kan utgöra.