fbpx

Trendigt på jobbet

Välbefinnande – för både dig och planeten

Framtidens arbetsmiljö är grön, skön och medveten. Med smartphonen i högsta hugg har Emma Schultz arbetat sig igenom årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair och bjuder här på sina tre hetaste trendspaningar.

Trend 1: Förädling pågår

Vad? Det finns otroligt många fina, snygga och funktionella kontorsmöbler på marknaden. Nu anammar tillverkarna äntligen något vi länge efterfrågat – att förädla snarare än att förnya.

Varför? Att uppfinna hjulet igen och igen är ett slöseri med resurser. Att ta en populär och funktionell form och sedan vända och vrida ytterligare ett varv på den, har visat sig vara ett framgångsrikt sätt för att skapa mer användarnytta och kundvärde ur en existerande produkt.

Hur? Zilenzio är ett bra exempel att belysa. Istället för att presentera ytterligare en produkt eller form, lyfter man i stället fram sin unika och vetenskapligt belagda kompetens för ljudkomfort i kontorsmiljöer. Massproductions installation ’I’m Slow’ belyser dagens snabbsvängande hets kring nyheter och tillväxt. Att nylansera klassiker, en trend som initierades redan förra året, fortsätter även i år. Många producenter nytillverkar gamla fina modeller, med små tillägg för att passa modern teknik och färgskala. Stolen ’The Canvas Chair’ från Fredericia är ett lysande exempel.

Fåtöljen ’Focus Pod’ från Zilenzio.
Stolen ’The Canvas Chair’ från Fredericia.
Stolen ’The Canvas Chair’ från Fredericia.
Modulsoffan ’Roadie’ från Massproductions.
Trend 2: Grönt är extra skönt

Vad? Växter är stort i år. Dessa hälsofrämjande och fräscha tillskott på arbetsplatser och i offentliga miljöer syns inflikade i tilltagande utsträckning på både förväntade och oväntade ställen.

Varför? Det ligger i tiden med naturliga inslag – vi ser det i materialval, färgskalor och dekor. Att inkorporera växter i arbetsmiljöer är ett genialiskt enkelt sätt att skapa trivsel. Växter bidrar till bättre klimatkomfort och kan dessutom fungera som ljudabsorbenter.

Hur? Många leverantörer är snabba med att anpassa sina produkter till att även fungera tillsammans med växter. Vi ser till exempel spaljéer mellan förvaringar, sittmöbler med integrerade blomlådor och rena växtväggar. Swedese visar upp en kollektion av vaser, trots att man hittills inte jobbat med accessoarer. Johanson Designs stora monter svämmade över av växtinslag. Den egna ’Shima Garden’-serien har man i år förädlat genom att göra den flyttbar på hjul. Naturen flyttar även in i kontorsmiljöerna genom flitigt användande av naturligt trä.

Swedese.
Vasen ”Anna” från Swedese.
Johanson Design.
Planteringskärlen ”Eden” från Johanson Design.

Trend 3: Materiella ting

Vad? De flesta, för att inte säga alla, tar ett stort ansvar för materialanvändning genom återbruk av plaster och spillmaterial från tillverkningen. Vi ser även en trend i att kontorsmiljöerna nu även utrustas med riktigt bra lösningar för källsortering och återvinning.

Varför? Vi kan nog säga att miljöansvaret är en vital del av varje verksamhet i dag. Både kunder och anställda bryr sig om hur företaget engagerar sig i frågan på samtliga nivåer och efterfrågan på hälsosamma och hållbara arbetsmiljöer ökar markant.

Hur? Textilleverantören Astrid har tagit fram ett tyg baserat på återvunnet material som dessutom är flamsäkert. Golvtillverkaren Bolon lyckas som vanligt presentera sin hållbarhet i alla sina produktionsled och gör det klockrent med produkter av hög kvalitet och som är enkla att hålla rena. Mizetto och TreCe bidrar genom att ta fram snygga källsorteringskärl som har kapacitet nog att fungera i en kontorsmiljö. Swedese lyfter fram skönheten i det imperfekta genom att göra sina robusta läderpuffar av lätt skadade djurhudar som tidigare skulle ha kasserats.

Astrid. 
Bolon.
Bolon. 
Swedese.