fbpx

Skönare arbete 2019

Tre designtrender för en bättre arbetsdag

Emma Schultz på escandi trendspanar arbetsmiljöer på Stockholm Furniture & Light Fair och finner att trenden att vara trendig äntligen verkar vända. Här är hennes tre främsta spaningar som kommer att påverka din arbetsmiljö framöver.

Trend 1Ta i trä!

Vad? Den trend som lyser igenom hos de flesta större varumärken i år är att man är mån om att tänka på vår miljö och det speglas genom stor användning av naturmaterial som trä. Men även nya material som är framtagna av bland annat återvunnen plast och aluminium.

Varför? Alla inser att vi inte har oändliga resurser. Efter en lång tid med mycket plast och metall så vill vi ha mer trä och naturligare material igen.

Hur? Lampan ’Pile’ av Matti Klenell är framtagen för Nationalmuseum. Matti fann sin inspiration i kantlisten till det kända bordet ’Flower’, som låg staplad i fabriken. Lammhults skapade en otroligt smakfullt och inbjudande monter av Anya Sebton, där man bland annat presenterade det massiva träbordet ’Ponto’, med möjlighet att bygga in teknik.

Trend 2Ikonernas comeback

Vad? Hållbarhetstänket gör att många företag letar i sina arkiv efter gamla designskatter för att återuppta i produktion – detta såg vi redan förra året. Ofta är det då massivt trä, välskräddat och mjukare former.

Varför? Svaret är enkelt: varför lägga resurser på att återuppfinna hjulet när det vi har är fullt fungerande?

Hur? Under 2018 återlanserade Swedese tre klassiska stolar och hade till årets designmässa hittat ny inspiration genom att kika på spillbitar av lampor och speglar. De gick så långt som att återanvända och redesigna sin monter från 2018. Bravo Swedese, helt rätt tänkt!

Trend 3Kontor + hem = sant

Vad? Gränsen mellan kontor och hem suddas ut mer och mer och på ett ett kontor vill man ju få in naturligare element. Det som skiljer sig starkt är dock hur vi integrera tekniken i inredningen. En viktig skillnad är sittkomforten – så man får korrekt lutning i rygg, sittdjup och sitthöjd för att ge en ergonomisk sittplats. Många möbler har numera eluttag, laddningspuckar för mobil och till och med digitala skärmar inkopplade.

Varför? Vi tillbringar mer och mer tid på våra arbetsplatser och för många av oss är kollegorna en typ av familj. Vi möts kring köksbordet och hänger tillsammans i soffhörnan.

Hur? Vitra lanserade sin nya soffa ’Soft Work’ – genialisk! Den består av fokusplats med integrerad teknik och flexibilitet om man vill flytta runt eller lägga till fler moduler. Dahl Agenturer stod, tillsammans med Santa & Cole, för en liten men otroligt inbjudande, mjuk och omfamnade monter. Jag ville ha allt och att se de textila golven på väggarna ger en otrolig lust att vilja skapa mer än mjuka golv.