fbpx

Rumslighet och trivsel med textil

Material- och färgval har, i otaliga studier, visat sig ha en oerhört stark påverkan på individen. Textiliers mjukhet påverkar sinnena positivt och bidrar till engagerade medarbetare. Vi träffade Anna Boustedt, grundare och ägare av textilproducenten Astrid, för att höra mer om hur textilier kan resultera i dramatiska förändringar i arbetsmiljön.

Anna, sedan starten 2004 har Astrid på relativt kort tid blivit en tongivande textilproducent och leverantör för både det offentliga och privata rummet. Vad tror du framgången beror på?

– Vi jobbar med stora baskollektioner i enfärgade material – ofta i tongivande färger och oväntade kombinationer. Dessutom ger vi hög servicenivå och visar stort engagemang i våra kunders projekt. En viktig bonus är även vår möjlighet till snabba leveranser.

Er ambition är att tillföra mer textil och färg. Vad kan rätt textilier och färger tillföra en arbetsmiljö?

– Textil används som ett effektivt redskap för att skapa varma och mjuka rum med en behaglig ljudmiljö. Textilen kan användas som färgsättare och samtidigt fylla andra funktioner för att avskilja eller dölja på ett flexibelt sätt. Att vistas i en genomtänkt färgsatt miljö bidrar till välbefinnande hos de som arbetar där.

Hur väljer man ”rätt” – vad ska man tänka kring valet av textilier och dess färger för just arbetsplatsen?

– Ofta har inredaren eller arkitekten, i dialog med företaget, en idé som vi gärna hjälper till att visualisera med tygval och färger som passar in i designidén och textilbehoven. Vi tänker på vilken känsla som ska förmedlas, formella krav som brandkrav, samt om det kan finnas behov av att begränsa insyn och skärma av, men samtidigt släppa in ljus. Vi gillar att nörda in oss på strukturer och färger som passar ihop och är i linje med designidén.

Arbetsplatsens utformning är under utveckling – annorlunda arbetssätt kräver annorlunda lösningar. Hur ser du på det?

– Tanken om att arbetsplatsen ska kännas mer som ett hem passar våra textilideal väl, eftersom mycket textil ger en mer ombonad känsla. Behoven av att skärma av i öppna och flexibla kontorsmiljöer kan kräva flera typer av textilier med olika funktion. För att underlätta har vi många kollektioner där tyget både finns som semitransparent och täckande i samma färgskala.

Astrid gör även uppdrag inom andra områden, så som hotell och restauranger. Berätta lite om det!

– Det är roligt att vi blir mer och mer föreskrivna i den här typen av projekt. Våra tidigare samarbeten kring nyskapande restauranger och hotell så som Noma i Köpenhamn, Ett Hem i Stockholm och 11 Howard i New York bidrar säkerligen till det. Även vårt engagemang och stöd i projekten är nog en bidragande faktor.

Hur fungerar det när Astrid och escandi arbetar ihop?

– Det är kul att jobba med escandi då Emma alltid gör genomtänkta och stilsäkra textilval. Hon använder verkligen textilen som en del av inredningen, exempelvis med funktionen som ”ett rum i rummet”. Hon gör så fina färgval som passar in i vårt sortiment och det är alltid inspirerande att se det färdiga resultatet.

Är du intresserad av att veta mer om Astrids sortiment? Kontakta oss på info@escandi.se