fbpx

Återkomsten till kontoret. Vad innebär den?

Nu återvänder fler och fler till arbetsplatsen efter en lång tids hemarbete. Vi kikar på hur omställningen kan göras så smidig som möjligt och tipsar om hur andra har gjort.

Den 09 Februari lyfte Folkhälsomyndigheten de restriktioner som hittills stipulerat att alla som kan bör arbeta hemifrån snarare än från sin arbetsplats för att i möjligaste mån minska smittspridning. 

Liksom vattendelaren kring vaccinering eller ej, kan glädjen över att åter kunna inta sin arbetsplats, det saknade skrivbordet och återse kollegorna också vara delad. Oavsett om du som VD, kontorsansvarig, HR-chef eller receptionist snart ska återse alla dina kollegor, kanske under lite oklara förutsättningar, så finns det en del relativt enkla åtgärder du kan göra för att underlätta och avdramatisera återinträdet på arbetsplatsen.

6 tips till en smidig omställning

1. Se till att skrivbord och stolar inte står för tätt. Det belgiska företaget Rombit använder sig av wearables för att slå larm när individer kommer för nära varandra, medan företaget Smarteagle utvecklat produkten Distance Sensor för att hålla koll på antalet personer i ett rum och hur nära de befinner sig varandra.

2. Säkerställ med fastighetsägare eller lokalansvarig att ventilationen trimmas in och faktiskt funkar.

3. Ha en dialog med dina kollegor kring hur de föredrar att jobba – hemma eller på kontoret – och schemalägg närvaro så att inte alla är på plats samtidigt. Detta kallas för ‘hybrid work’ och tidiga studier visar att angreppssättet till och med kan boosta produktiviteten hos de anställda.

4. Med plats för färre skrivbord kommer fler att använda de som finns. Se till att arbetsytor städas frekvent. Förse alla med individuella tangentbord och möss.

5. Anpassa utrymmen till att kunna ta digitala möten.  Stora ytor kan skärmas av för att skapa rum i rum, tex ett stort konferensrum kan delas upp med skärmväggar. Det finns en uppsjö av inredning som hjälper till att skapa nya ytor utan att behöva bygga nya rum.

6. Det kan vara bra att se över att tekniken är på plats för att kunna ta videomöten. Se till att det finns enkla, smarta och säkra hjälpmedel för digitala möten. 

Känner du att det vore bra med lite experthjälp kring hur du kan planera ett verksamhetsbaserat kontor så hjälper vi gärna till. Utan att behöva göra stora ingrepp kan vi vid behov omdisponera era existerande ytor så att de fungerar smidigare och säkrare. 

Boka ett kostnadsfritt möte med oss idag: info@escandi.se!